Ζωντάνια και Ονειροπόληση

Αν οι κλινικές έννοιες της ψυχαναλυτικής τεχνικής ορίζουν τoυς πλανήτες του «ψυχαναλυτικού σύμπαντος», η συνάντηση αναλυτή και αναλυόμενου είναι αυτή που δίνει κίνηση και ζωή στην ύπαρξή τους. Με άλλα λόγια, η εργασία της ανάλυσης πραγματώνεται μέσα σε ένα πεδίο σχέσης δύο συγκεκριμένων υποκειμένων.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας στρέφει την προσοχή του αναγνώστη σε έννοιες και αναλυτικά βιώματα, όπως η ζωντάνια και η  ονειροπόληση. Και οι δύο αφορούν τη συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στα υποκείμενα της ανάλυσης και την από κοινού αναζήτηση του νοήματος. Στα πρώτα τέσσερα δοκίμια του βιβλίου συζητά θεωρητικές προτάσεις και κλινικές εμπειρίες μέσα από το πρίσμα της διϋποκειμενικής συνάντησης στην αναλυτική κατάσταση. Τέλος, στο 5ο δοκίμιο προσεγγίζει τη νουβέλα «Κοιμώμενες Αναμνήσεις» του Patrick Modiano ανατρέχοντας στη μνήμη, το τραύμα, την ονειροποιητική λειτουργία της γραφής και τον μετασχηματισμό των συναισθηματικών εμπειριών.

O Γρηγόρης Βασλαματζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε και ζει στην Αθήνα. Είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας., της οποίας διετέλεσε πρόεδρος (1998-2002 και 2009-2013). Είναι επίσης μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ψυχανάλυσης και Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής (AAPPD). Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα, σε κλινικό και θεωρητικό επίπεδο, με θέματα όπως: η σχέση μεταβίβασης-αντιμεταβίβασης, η διϋποκειμενικότητα στην ανάλυση, η ονειροπόληση του αναλυτή και η ψυχοθεραπεία των σοβαρά διαταραγμένων οριακών ασθενών. Έχει δημοσιεύσει σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία πάνω από 150 εργασίες. Επίσης έχει επιμεληθεί, μόνος ή με άλλους, την έκδοση 12 βιβλίων.

Συγγραφέας: Γρηγόρης Βασλαματζής

Εκδόσεις: ΑΡΜΟΣ

Έτος έκδοσης: 2021

Σελίδες: 166

ISBN: 978-960-615-407-2